DR. PURIC

Enter your keyword

informatii

MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

Cat costa o sedinta de acupunctura

Medicina Traditionala Chineza  reprezinta de fapt numele dat unei varietati de practici medicale traditionale folosite in China, care au fost dezvoltate pe parcursul unei istorii de mii de ani. Termenul priveste de fapt, mai general, medicina orientala, care include si alte sisteme de medicina traditionala, cum ar fi cel japonez, coreean, tibetan, si mongol.

cat costa o sedinta de acupunctura

Medicina Chineza foloseste o serie de principii de analiza si sinteza holistica ,  intr-un cuvant un adevarat sistem filozofic, care presupune o legatura inseparabila intre organele si sistemele organismului uman (incluzand pe cel emotional si/sau sufletesc), precum si legatura dintre acestea si mediul inconjurator.

cat costa o sedinta de acupunctura

Altfel spus, natura organismului uman este in permanenta cautare a echilibrului intre functionarea diferitelor oragane, a echilibrului functiilor organismului in anumite conditii de mediu (vara, iarna, frig, cald, lumina, intuneric, etc).

Dupa ce a depasit stadiul primitiv de medicatie empirica, magie si vrajitorie din perioada samanilor, Medicina Chineza s-a dezvoltat sub influenta vechilor conceptii astrologice.

Potrivit acestora, exista o legatura strinsa intre Univers si om: Soarele, Luna, rotatia astrelor, succesiunea anotimpurilor, cele cinci planete, cele cinci elemente, cele cinci puncte cardinale (cele patru plus centrul) actionau, determinau si influentau organismul si sanatatea omului.

Agentii patogeni externi, tot in numar de cinci (vintul, caldura, frigul, umezeala, uscaciunea), precum si cei interni, de asemenea in numar de cinci (bucuria, durerea, ura, placerea, frica) actionau de asemenea asupra sanatatii individului.

Chinezii considerau ca bolile si tulburarile functionale apareau doar cind armonia dintre Univers si om era intrerupta. Potrivit cunostintelor lor in materie de anatomie si fiziologie, corpul omenesc era alcatuit din cele cinci viscere (Yang) pline: inima, plaminul, ficatul, splina si rinichii, precum si cinci viscere (Yin) goale: stomacul, vezica urinara, cea biliara, intestinal subtire si cel gros.

Principiile filozofice -Medicina Traditionala Chineza au ca scop intelegerea functionarii organismului uman, folosirea criterilor de similitudine cu alte fenomene din natura si aplicarea tuturor acestora la cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor precum si la pastrarea sanatatii.

Trebuie mentionat aici ca respectivele date, observatii, concluzii, sisteme teoretice si practice de diagnosticare si tratament s-au pastrat in stare scrisa de mai bine de trei mii de ani.

Familia imperiala si nobilimea chineza a incurajat aceasta practica medicala, a sprijinit publicarea celor mai importante studii, a rasplatit succesele si a pedepsit aspru greselile practicienilor -Medicina Traditionala Chineza.

Imparatii si medicina antica

Din ceea ce se cunoaste, Medicina Traditionala Chineza a fost marcata de trei imparati, considerati si drept trei figuri legendare: FU HI, caruia i se atribuie redactarea  Yin Jing  (Cartea Schimbarilor), considerata a fi cea mai veche carte in limba chineza; CHEN NONG, parintele agriculturii si al fitoterapiei, numit   divinul lucrator , autor al  Pien Sao  (Tratat medical); HUANG DI considerat drept intemeietorul medicinii traditionale si caruia i s-ar atribui redactarea tratatului  Nei Jing . Hunag Di, Imparatul Galben este de fapt o figura legendara – au mai existat si alti imparati cu acest nume – care, in paginile tratatului poarta o convorbire imaginara (sau adevarata!) cu medicul sau, Qi Bo, caruia ii pune o sumedenie de intrebari si primeste cuvenitele raspunsuri despre Medicina Chineza.

Inainte de a fi scrise, cunostintele medicale au fost transmise oral si, mai ales, in secret; de cele mai mult ori medicina fiind o afacere de familie, care se transmitea din tata in fiu. S-a estimat ca primele texte scrise dateaza din secolele XIII-XIV i.Hr., fiind gravate la inceput pe carapace de broasca testoasa.

Primul personaj istoric  mentionat este PIEN SAO (430-350 i.Hr.). In acea perioada, medicii (Yin) se constituie pentru prima oara intr-o corporatie independenta de cea a preotilor si a magicienilor.

Lui Pien Sao ii este atribuit si cunoscutul  Canon al pulsului , in zece volume, in care se stabileau 74 de feluri de pulsuri. ZHI Yen (305-240 i.Hr.) introduce in China  Legea celor cinci miscari , ce se afla la baza alchimiei chineze.

Medicina se apleaca acum catre studiul otravurilor si al remediilor vegetale si minerale, precum si asupra studierii elixirului nemuririi. Primele scrieri medicale (580-320 i.Hr.) au fost incluse in tratatul  Sochuan , acesta fiind contemporan cu textele medicale ale lui Hipocrate.

Medicina chineza clasica

Dupa dubla dezmembrare a Imperiului vechi, a avut loc cea de-a treia reunificare a Chinei, in timpul dinastiei Sui (581-618) si Tang (618-907). Medicina chineza atinge in aceasta perioada apogeul.

In anul 624 este creat Serviciul medical, care supervizeaza studiile de medicina si organizeaza si activitati de cercetare. Sint descrise sistematic numeroase maladii: holera lepra, variola, rujeola, tuberculoza pulmonara si cea osoasa. In therapeutica se aplica tratamentul cataractelor, tratamentul ortopedic al fracturilor.

cat costa o sedinta de acupunctura

Cariile dentare sint tratate prin obstructii si plombe. Unul dintre medicii celebri ai acestei perioade este Suen Zheng Qi Miao (581-682), iar lucrarea teoretica cea mai cunoscuta este Nei Jing (Canonul medicinii chineze).

cat costa o sedinta de acupunctura

Dupa inlaturarea dinastiei Tang a urmat o perioada de peste 50 de ani de anarhie militara si suverani efemeri, numita si  a celor Cinci Dinastii . Unul dintre acesti sefi militari a reusit sa fondeze dinastia Song, care a durat mai bine de trei secole (960-1279).

Epoca de pace a favorizat progresul vietii intelectuale. Scrierile s-au raspindit enorm, gratie tiparului, sau mai bine zis xilografiei. Apar acum mari savanti polivalenti, precum Chen Kua (1031-1095), care este arhitect, medic, agronom si istoriograf sau Jien Yin (1035-117), unul dintre cei mai mari pediatri. Medicul Wang Wei Yi (1026) scrie un compendiu de acupunctura. Medicina legala isi face si ea aparitia cu Si Yuan Lu si Song Zi (1188-1249), prima disectie datind din anul 1106.

Primul tratat de medicina legala (in trei volume) este scris in anul 1247, raminind si azi surprinzator de modern.

cat costa o sedinta de acupunctura

Perioada de mongolizare care urmeaza este acompaniata de o serie de distrugeri si devastari. In aceasta perioada se dezvolta insa comertul, iar in anul 1271 ajung aici negustorii venetieni, printre care si Marco Polo, care a ramas aici 24 de ani. Pe parcursul acestei perioade ajung sa fie cunoscute nume ca:

Hu Zheng Huei (1314-1330), dietetician imperial, a descris maladiile carentiale si tratamentul lor pe baza unei diete rationale, ce excludea medicamentatia. Cel mai cunoscut tratat medical al acestei perioade este  Nan Jing , constituit din comentariile a 81 de fragmente din  Nei Jing .

Medicina chineza moderna

Dupa instaurarea dinastiei Ming (1368-1644) urmeaza o perioada de mari realizari. Imperiul este divizat in 13 mari regiuni, impartire care a durat pina in secolul al XX-lea; capitala lui este stabilita la Beijing, unde au fost construite palatele imperiale, existente si astazi. Iezuitii aduc cu ei medicina occidentala, dar acest lucru este rezervat doar imparatului.

Se traduc insa in limba chineza texte consacrate anatomiei corpului uman si circulatiei singelui. Acum este elaborata si capodopera lui Li Che Jen (1518-1593):  Marele tratat de Medicina , lucrare publicata in 53 de volume, in anul 1578. Enciclopedia este completata cu numeroase capitole de tehnologie chimica, cu date geografice, istorice, dietetice, cosmologice, filozofice si filologice. In aceasta lucrare este mentionat pentru prima oara sifilisul, care a aparut in China in jurul anilor 1505-1506.

Cel mai mare specialist in acupunctura al dinastiei Ming este Yang Ki Cheu, autor al zece capitole din enciclopedia  Jen Lieu Da Cheng (1579).

Caracteristic terapeuticii chineze sunt in primul rand terapia prin acupunctura si moxibustie (ignipunctura).

Aceasta din urma avea o actiune mai blinda, efectuindu-se prin aplicare de pulberi de plante medicinale din familia Artemisia, care, aprinse pe anumite portiuni ale corpului, produceau o usoara cauterizare cutanata. Acupunctura, care se aplica in cazuri de disfunctii, a fost adusa in Europa in secolul al XVI-lea de catre misionari.

Inainte de secolul a XIX-lea practicienii -Medicina Traditionala Chineza se bazau mai mult pe observatii, incercari si greseli. Medicii -Medicina Traditionala Chineza aveau intelegeri foarte diferite asupra fenomenului infectiilor de exemplu, a bacteriilor si virusurilor si foarte putine elemente de chimie organica.

Ei se bazau pe observatia simptomelor unui anumit dezechilibru dat de starea de boala, si identificau complexul de simptome cu un anume sindrom.

Pentru respectivul sindrom stabileau o anumita metoda de tratament care pe baza experientei si observatiilor de-a lungul a mai bine de trei miii de ani s-au transformat intr-un sistem verificat de diagnosticare si tratament.

cat costa o sedinta de acupunctura

Spre deosebire de alte medicine traditionale a caror valori s-au pierdut de-a lungul veacurilor, -Medicina Traditionala Chineza continua sa devina o parte distincta a sistemului modern de pratica medicala, si cum spuneam mai sus, in China, acesta reprezinta o parte importanta si inseparabila a sistemului public de protectie a sanatatii.

Observatiile, inregistarile facute de medicii -Medicina Traditionala Chineza de mii de ani si experienta -Medicina Traditionala Chineza in general sunt folosite si astazi. In ultimii zeci de ani practica -Medicina Traditionala Chineza se integreza tot mai mult cu ultimile descoperiri ale medicinei occidentale.

O importanta componenta a acestui proces de integrare este folosirea intrumentatelor si metodologiei medicinei moderne de a investiga observatiile si ipotezele Medicinei Traditionale Chineze.

Astfel, -Medicina Traditionala Chineza este folosita pentru tratarea efectelor secundare ale chemoterapiei, tratarea dependentei de anumite dorguri sia tratarea unor boli cronice in fata carora medicina conventionala s-a decalara neputincioasa. -Medicina Traditionala Chineza se foloseste in tratatrea infectiilor rezistente la antibiotice (tratarea SARS ului este un exemlu in acest sens si se pare ca s-au identificat sau sunt in studiu avansat metode fitoterapice de tratere a gripei aviare).

Principii teoretice -Medicina Traditionala Chineza

-Medicina Traditionala Chineza se bazeaza pe sistemul de gandire a mai multor scoli filozofice. Din aceasta cauza principiile fundamentale ale medicinei chineze nu sunt neaparat uniforme. -Medicina Traditionala Chineza a fost influentata cel mai mult de modul de gandire Taoist, Budits si Neo- Confucianism (si aici facem sublinierea.. de modul lor de gandire, nu de credinta).

Pentru mai bine de 3000 de anii (din 1200 i.Hr pina in prezent) profesorii chinezi ai mai multor scoli s-au aplecat asupra studiului legilor naturale observabile si a implicatiilor acestora asupra caracteristicilor locului omului in univers. I Ching (care a scris cel mai vechi text chinezesc pastrat) si alti autori clasici chinezi au descris cateva principii generale si aplicatiile lor in patrarea sanatatii si in vindecare:

– Exista in mod constant prinipii si fenomene observabile prin care Universul continua sa existe si sa se schimbe (Omul este parte a Universului si ele nu poate fi separat de procesul universal de schimbare)

– Ca rezultat a acestor principii aparent inseparabile, Universul si partile lui componenete tind sa isi pastreze echilibrul (Sanatatea ideala trebuie sa rezulte dintr-o traire cat mai armonioasa cu procesul de schimbare. Daca nu exista schimbare (apare deci stagnarea), sau exista pre amulta schimbare (catastrofa), echilibrul este pierdut si se instaleaza boala)

– Totul este inseparabil conectat (Intotdeauna trebuie flosita o metoda holistica pentru a se trata dezechilibrul)

-Medicina Traditionala Chineza este bazat dupa cum se vede pe principiul filozofic potrivit caruia corpul omenesc este un mic univers format dintr-un sistem complet si complicat de alte sisteme mai mici interconectate.

Aceste sisteme lucreaza de obicei in echilibru spre a mentine starea de sanatate a organismului. Echilibrul include in mod necesar qi (energia, miscarea), sangele, esentele, fluidele copului, wu xing (emotiile) si spiritual (shen). -Medicina Traditionala Chineza are un model unic de corp omenesc care include si sistemul meridianelor (cunoscut ca meridianele de acupunctura). –

Medicina Traditionala Chineza nu este monolitic ci prezinta un fel unitate in diversitate, prin existenta a mici diferente regionale sau filozofice intre diferiti practicieni sau scoli -Medicina Traditionala Chineza.

Diagnosticul -Medicina Traditionala Chineza – Metode de diagnostic

Metodele de diagnosticare -Medicina Traditionala Chineza sunt: observatia , ascultarea si mirosul , intrebarile  si pulsul . Diagnosticul diferential este stabilit folosind un sistem de clasificarea a simptomelor.

Sistemul de diagnosticare include urmatoarele teorii:

Yin si Yang
Cele cinci elemente
Cele 8 principii
Teoria oragnelor Zang Fu theory
Meridianele (Medicina Chineza)
Cele cinci nivele
Cele Patru Stadii
Trei focare

In China de astazi diagnosticul -Medicina Traditionala Chineza este influentat de integrarea teoriei -Medicina Traditionala Chineza cu metodele medicinei conventionale de diagnosticare mergand mai departe pe drumul spre integrarera totala a celor doua sisteme. Se fac pasi promitatori si in Canada spre integrarea acestor doua ramuri ale medicinei. -Medicina Traditionala Chineza face parte din sistemul medical modern in Columbia Britanica, Alberta si Quebeque si este pe cale de legifererare in provincia Ontario.

In present absolventii scolilor de -Medicina Traditionala Chineza canadiene folosesc integrativ cele doua sisteme pentru a intelege mai bine ce se intampla cu pacientul.

Deoarece -Medicina Traditionala Chineza nu foloseste instrumentele invazive de testare (analize de sange, biospsii, etc) -Medicina Traditionala Chineza solicita din parte practicianului dezvoltarea unor abilitati deosebite in observarea semnelor celor mai subtile ale pacientului, care de multre ori scapa omului obsinuit.

Metodele de diagnostic

Palparea arterei radiale in sase pozitii
Observarea aspectului limbii pacientului
Observarea fetei pacientului
Palparea corpului pacientului (in special al abdomenului)
Observarea sunetelor vocii pacientului
Observarea suprafetei pavilionului urechilor pacientului
Observarea venei degetului aratator la copii mici
Compararea caldurii sau fierbintelii anumitor parti ale corpului pacientului
Orice altceva care poate fi observat fara folosirea intrumentelor sau care ar putea vatama pacientul

Tehnici de tratament -Medicina Traditionala Chineza

Tratamentul traditional folosit in Medicina Chineza cuprinde sase metode majore:

1. Tui na
2. Acupunctura
3. Moxibustia (intalnita mai nou si sub numele de ignitoterapie)
4. Ventuzele (pe care le cunoastem de pe vremea bunicii)
5. Herbologia
6. Cultura fizica referitoare la exercitii de respiratie sau cu rezultate in functionarea sistemului cardiovascular cum ar fi qigong or T’ai Chi Ch’uan sau alte arte martiale de origina chineza.

Specialistii -Medicina Traditionala Chineza practica si variante ale metodelor enuntate mai sus precum si elemente de medicina conventionala (alopata) daca se trateaza traume serioase. Nu in ultimul rand, un accent deosebit se pune pe stabilirea de comun accord cu pacientul a unui plan de tratament care presupune atat sedinte de tratament cat si adoptarea unui regim de viata sanatos de catre pacient.

Medicina Traditionala Chineza foloseste ierburile (1) sau alte remedii cu valoare de medicament ca ultime variante in lupta cu probelemele de sanatate.

Aceasta practica este in conformitate cu principiul potrivit caruia corpul omenesc detine un sistem complicat care lupta cu boala, aloca resursele necesare zonei vatamate si se autovindeca. Telul eforturilor exterioare trebuie sa se indrepte in primul rand in a ajuta sistemul propriu de autovindecare a organismului si a nu interfera pe cat posibil cu acesta. De altfel exista un proverb chinezesc care spune:  fiecare medicament are 30% otrava .

Cum spuneam anterior, metodele moderne de -Medicina Traditionala Chineza incorporeaza din ce in ce mai mult tehnici si metode ale medicinei alopate sau ale descoperirilor stiintifice mai vechi sau mai noi.

Se folosesc pe scara larga electroacupunctura sau acupunctura cu laser, tratament cu magneti aplicati pe punctele de cupuncturta, injectii cu diferite extracte din plante, etc.

Alte specialitati includ:

Nutritia sau dietoterapia
Gua Sha
Auriculoterapia (acupunctura pavilionului urechii)

-Medicina Traditionala Chineza si stiinta

Intrebarile despre -Medicina Traditionala Chineza ar putea sa cuprinda urmatoarele:

Lucreaza -Medicina Traditionala Chineza intradevar sau este o poveste frumoasa cu imparati galbeni?
Cum lucreaza -Medicina Traditionala Chineza?
Este periculos sau nu?

Chestiunea eficacitatii

Cele mai multe dintre cercetarile occidentale asupra -Medicina Traditionala Chineza s-au indreptat in primul rand asupra acupuncturii. Institutul American al Sanatatii efectueaza cercetari asupra acupuncturii care declara in cadrul programului  Consensus Statement on Acupuncture (1997) urmatoarele:

s-au obtinut rezultate promitatoare, ca de exemplu, eficacitatea acupuncturii in recuperarea post-operatorie, in starile de greata si de varsaturi cauzate de chemoterapie, sau in durerea generata de interventiile stomatologice.

Sunt ameliorate sau vindecate situatii cum ar fi dependenta (fumat, droguri, etc), recuperarea dupa comotia cerebrala, dureri de cap, dureri menstruale, fibromialgia, dureri ale muchilor fetei, osteoartrita, dureri de mijloc, dureri ale incheieturilor (cot, incheietura pumnului) si astma.

Pentru toate acestea, acupunctura poate fi folositoare ca si tratament de ajutor, sau ca alternativa accceptabila sau ca si componenta a unui tratament integral complex (medicina alopata si -Medicina Traditionala Chineza).

Viitoare cercetari vor veni de buna seama sa descopere alte domenii si aplicatii in care acupunctura este folositoare

Mult mai putin efort a fost pus in Occident pentru Medicina Herbala Chineza, care inseamna atat de mult pentru -Medicina Traditionala Chineza si in general pentru China. Este insa clar ca multe dintre astfel de remedii au puternice si binefacatoare efecte biochimice.

De exemplu ephedra care a fost introdusa in Occident ca un stimulant dar mai tarziu interzisa eliberarea fara prescriptie in Statele Unite dupa cateva cazuri de deces la consumarea fara excesiva a ei.

Trebuie sa subliniem ca Materia Medica Chineza si toate cartile si manualele in domeniu publicate in ultimii treizeci de ani in Occident specifica foarte clar contraindicatiile ephedrei (este interzisa administrarea acesteia persoanelor care sufera de inima sau transpira abundent ca urmare a unei stari de boala, efortului, caldurii sau a altor factori; acest lucru este elementar si arhicunoscut de orice invatacel intr-ale Medicinei Traditionale Chineze).

In Occident cele mai multe dintre remediile herbale chineze sunt comercializate ca suplimente sau remedii naturiste. In Canada fabricarea, etichetarea impachetarea si importul acestor remedii este legiferata si se poate face numai cu respectarea regulior GMP (Good Manufacturing Practice).

Practicienii -Medicina Traditionala Chineza nu au obiectii referitoare la studiul stiintific asupra acestor tratamente si al eficientei acestora.

Principala problema in calea adoptarii Herbologiei Chineze in Occident se pare ca este in primul rand de ordin economic. Acceptarea presupune costuri mari si un efort sustinut de a conduce studii clinice chiar si pentru cate unul unul dintre miile de componenete folosite de -Medicina Traditionala Chineza.

cat costa o sedinta de acupunctura

Deoarece componenetele nu pot fi patentate sau produse in exclusivitate de anumite companii nu exista interes in a sponsoriza costisitoare studii clinice, chair daca unele dintre medicamentele actuale s-au dezvoltat in remedii chinezesti.

In plus companiile farmaceutice cat si lumea medicala alopata in general, vad in -Medicina Traditionala Chineza un concurent de temut atat prin accesibilitatea acestuia cat si prin pretul scazut al actualelor remedii si tratamente-Medicina Traditionala Chineza.

cat costa o sedinta de acupunctura

Ca o concluzie la aceasta intrebare putem face afirmatia : -Medicina Traditionala Chineza lucreaza.

Personal ca orice om in care putem gasi cu usurinta cate un Toma necredinciosul ma indoiesc si eu cand ma gasesc in fata cate unui caz foarte complicat sau disperat. Aproape totdeauna dupa tratament Dumnezeu parca face cate un miracol si pacientul isi revine, se simte mai bine, se insanatoseste si ma cert de fiecare data pentru indoiala mea.

Ierburile (herbs in limba engleza) reprezinta produse de origine vegetala (fitoterapie), animala sau minerala.

Mecanismele de actionare

cat costa o sedinta de acupunctura

Mecanismele de baza ale -Medicina Traditionala Chineza sunt un fel de tratare a organismului ca o cutie neagra, inregistrand si clasificand observatii privind pacientul folosind o filozofie traditionala. In contrast cu multe alte tipuri de medicina alternativa si complementara cum ar fi homeopatia, practic toate tehnicile -Medicina Traditionala Chineza au explicatii referitoare la motivul pentru care ele sunt mai efective decat orice efect placebo, ceeace medicina alopata gaseste plauzibil.

Ca un punct de vedere personal, atata vreme cat -Medicina Traditionala Chineza foloseste elemente foarte apropiate de natura, faptul ca animale cum ar fi pisici, caini si cai sunt tratate cu acupunctura cu mare succes, suntem de parere ca efectul placebo nu isi are locul in sfera tehnicilor –

Medicina Traditionala Chineza. Efectul placebo in -Medicina Traditionala Chineza ar arata cam asa : ar fi ca si cum ne-am taia la mana si ni s-ar spune ca singerarea vine din autosugestie.

De aceea multi dintre medicii de medicina alopata gasesc plauzibile afirmatiile potrivit carora practicarea qigong-ului mentine sanatatea prin miscare si relaxare, ca acupunctura stimuleaza producerea de mai multi neurotransmiteri, sau ca remediile de Medicina Herabala Chineza contin agenti biochimici foarte puternici si efectivi.

Totusi, tehnicile de vindecare proprii -Medicina Traditionala Chineza-ului cum ar fi  manipularea energiei  in cazul qigong-ului si acupuncturii, nu sunt recunoscute ca valide sau posibile de catre medicina alopata.

Siguranta in medicina chineza

Din rezultatele cercetarilor medicale presopunctura si acupunctura sunt larg acceptate a fi foarte sigure tehnici de tratament.

Este adevarat ca in situatia in care nu se respecta normele sanitare proprii tratamentelor medicale, pot apare infectii sau alte complicatii dupa tratament.

Totusi aceste accidente sunt foarte rare si se poate spune ca in America de Nord au fost de curand complet inlaturate prin implementarea obligatorie in practica -Medicina Traditionala Chineza a unor norme de igiena foarte stricte normelor numite

Tehnica acului curat (Clean needling techniques), folosirea acelor de unica folosinta, etc. In toate universitatile -Medicina Traditionala Chineza din America de Nord (SUA si Canada) insusirea si practicarea acestor norme este esentiala si face parte integranta din programul de invatatamant, foarte strict de altfel.

Medicina Herbal Chineza poate fi riscanta in anumite cazuri mai ales atunci cand remediile se iau fara prescriptia unui practician -Medicina Traditionala Chineza calificat. De asemenea exista in Materia Medica Chineza cateva remedii considerate toxice sau carcinogenice cum ar fi cinabrul sau arsenicul care uneori se prescriu in mici cantitati portrivit principiului  administrarea unei otrave pentru a inlatura o alta .

Oricum acest risc este inlaturat in Canada si Statele Unite de vreme ce ca Ministerul Sanatatii Federal Canadian si FDA (in USA) au de asemenea reguli foarte stricte in aceasta privinta.

Relatia dintre -Medicina Traditionala Chineza si Medicina Alopata (conventionala)

In China exista o larga cooperare intre practicienii -Medicina Traditionala Chineza si medicii de medicina alopata. Materia Medica Chineza contine multe remedii care nu sunt folosite de medina alopata si acestea prezinta un larg interes fata de caestea si fata de fundamentarea teoretica a precriptiilor -Medicina Traditionala Chineza. In acelasi timp tot mai multi practicieni –

Medicina Traditionala Chineza sunt interesati de statistica si de tehnicile de experimentare proprii medicinei alopatei pentru a optimiza metodele de tratament. Ca rezultat al acestei colaborari s-au creat baze de date medicale pe problematica -Medicina Traditionala Chineza si se publica reviste stiintifice pe probleme inegrate de

-Medicina Traditionala Chineza si medicina alopata. Nu in ultimul rand in majoritatea spitatelelor din China functioneza departamente de Medicina Traditionala ca sectii distincte in respectivele spitale.

In lumea medicala americana si europeana relatia dintre -Medicina Traditionala Chineza si medicina alopata este mai incordata. In timp ce tot mai multe scoli includ in programa de studiu cursuri de medicina alternativa, doctorii mai in varsta de medicina alopata sunt, sau se manifesta a fi, cu mult mai sceptici decat colegii lor din China si privesc –

Medicina Traditionala Chineza ca o pseudostiinta arhaica si plina de superstitii. Scepticismul are mai multe surse.

Pentru unii doctori alopati -Medicina Traditionala Chineza-ul este un doar curent efemer sustinut de chinezii emigranti de prima generatie sau cei care si-au pierdut speranta in medicina conventionala. Altii au prejudecata ca Orientul este mistic, primitiv si nestiintific, atrage numai pe cei care nu cred in stiinta si este respins de cei care cred in explicatiile stiintifice.

Este adevarat insa ca exista insa si experiente in occident cu indivizi fara scrupule sau insuficient educati in domeniul -Medicina Traditionala Chineza, chinezi sau nu, care au facut mai mult rau decat bine in multe situatii de tratament -Medicina Traditionala Chineza.

De aceea actualmente licentierea sau certificarea practicienilor -Medicina Traditionala Chineza in SUA si Canada presupune verificari si examinari minutioase pentru a obtine dreptul de practica.

Un pas inainte in combaterea oportunismului si a falselor valori in materie de practicieni -Medicina Traditionala

Chineza au facut ca multe state din SUA (printre care si California) si cateva provincii canadiene sa legifererze sau sunt pe cale de a legifera practicarea -Medicina Traditionala Chineza-ului Acesta actiune protejeaza publicul si raspandirea -Medicina Traditionala Chineza-ului deopotriva. Parlamentul provinciei Ontario analizeaza si dezbate un proiect de lege in acest sens care probabil va fi adoptat in cursul anului 2006.

Bibliografie

Chang, Stephen T. The Great Tao; Tao Longevity; ISBN 0942196015 Stephen T. Chang
Kaptchuck, Ted J., The Web That Has No Weaver; Congdon & Weed; ISBN 0809229331Z
Maciocia, Giovanni, The Foundations of Chinese Medicine: A Comprehensive Text for Acupuncturists and Herbalists; Churchill Livingstone; ISBN 0443-039801

Ni, Mao-Shing, The Yellow Emperor’s Classic of Medicine : A New Translation of the Neijing Suwen with Commentary; Shambhala, 1995; ISBN 1570620806
Holland, Alex Voices of Qi: An Introductory Guide to Traditional Chinese Medicine; North Atlantic Books, 2000; ISBN 1556433263

Unschuld, Paul U., Medicine in China: A History of Ideas; University of California Press, 1985; ISBN 0520050231
Qu, Jiecheng, When Chinese Medicine Meets Western Medicine – History and Ideas (in Chinese); Joint Publishing (H.K.), 2004; ISBN 9620423364
Chan, T.Y. (2002). Incidence of herb-induced aconitine poisoning in Hong Kong: impact of publicity measures to promote awareness among the herbalists and the public. Drug Saf. 25:823 828.

Benowitz, Neal L. (2000) Review of adverse reaction reports involving ephedrine-containing herbal products. Submitted to U.S. Food and Drug Administration. Jan. 17.
http://www.terapii.boom.ru/index3to27.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_Chinese_medicine  cat costa o sedinta de acupunctura

Qi Gong

cat costa o sedinta de acupunctura

 Qi Gong este in principal, un mod de lucru cu propriile energii din  corp.  Qi Gong este un sistem ce inglobeaza antrenamentul fizic,  filozofia, prevenirea si ingrijira sanatatii. Qi inseamna aer,  respiratie sau esenta (energia) vitala.

Gong inseamna munca,  autodisciplina, desavarsire sau maestrie. Qi Gong este o disciplina care  daca este practicata ne permite sa controlam forta vitala care curge  prin corpul nostru. Exista mai mult de 3 000 de varietati de Qi Gong si 5  traditionale principale: Taoist, Buddhist, Confucianist, Qi Gong-ul  artelor martiale si cel medical. Qi Gong este astfel o forma usoara a  unui set se discipline inrudite care include Tai Chi Chuan si Kung Fu.

Ne vom ocupa in cele ce urmeaza, in principal, la Qi Gong-ul medical.  Qi Gong-ul medical include exercitii de respiratie combinate cu  meditatia. Exercitiile de respiratie ajuta la inducerea starii de  meditatie si vice-versa.

In starea Qi Gong grijile si necazurile dispar.  Ele sunt inlocuite de imagini pozitive, o incredere sporita si un  suflet mai linistit. In cele din urma se ajunge in starea in care nu vor  mai exista ganduri deprimante sau griji.

cat costa o sedinta de acupunctura

Prin meditatie se ajunge la  sentimente pozitive. Acest lucru duce la randul lui la stimularea  circulatiei sangelui si qi-ului.

Daca sunteti bolnav, in timp, functiile  corpului vor reveni la normal. Daca sunteti sanatos, starea de sanatate  va spori si ea. Oamenii de orice varsta pot invata sa practice Qi Gong  si astfel sa-si dezvolte si sa-si mentina energia interna si sanatatea.
Istorie
Desi istoria acceptata a Tai Chi si Qi Gong incepe din timpul lui Chang  San Feng, in secolul al XII-lea dar nu putem afirma aceasta cu  certitudine.

Din picturi rupestre si scrieri din China antica, se poate  constata ca exercitii fizice similare cu stilul Tai Chi sau Qi Gong s-a  practicat cu mult inainte, incepand probabil cu anul 3000 I.Hr. Tai Chi si Qi Gong a fost in celasi timp un fel de bogatie , secretele  fiind pastrate cu grija si transmise din tata in fiu pe parcursul a mii  de ani.

Se pare ca si in zilele noastre sunt multe secrete referitor la  Tai Chi si Qi Gong care nu au fost dezvaluite inca.

In acelasi timp Tai Chi-ul si Qi Gong-ul au fost folosite ca mod de  exercitiu fizic si meditatie in stravechile manastiri budiste din  intreaga China.  Aceste este motivul pentru care anumiti membri ai  clerului le considera un pericol pentru crestinism.  Dupa umila si  smerita noastra parere, o judecata asupra acestor exercitii fizice se  poate face numai in cunostinta de cauza, de catre o persona care  practica respectivele exercitii si care imbina rugaciunea si dragostea  fata de Dumnezeu, cu un mod de viata, tip  minte sanatoasa intr-un corp  sanatos .

Am incheia ideea spunand ca daca cuiva ii este teama de a  practica niste exercitii simple si folositoare din teama de a fi   smintit  inseamna ca nu are credinta  nici macar cat un bob de mustar .

In perioada Maoista Tai Chi-ul si Qu Gong-ul au fost interzise multa  vreme in China, revenind in actualitate, timid, prin 1978.  Nu dorim sa  insistam asupra ideii, am avea insa o remarca in acest sens.

Dupa  practicarea unor astfel de exercitii, corpul este mai plin de energie si  gandurile sunt mai libere, pline de pace si echilibru, poate aceasta  este cauza pentru care orice forma de dictatura se teme de Qi Gong  (stiti cumva, sau va amintiti cantecul de protest al taranilor germani  din secolul al XVI-lea, Die  Gedanken sind frei = Gandurile sunt libere, preluat si cantat de  evrei in lagarele de concentrare naziste?)…

Beneficiile practicarii Tai Chi-ului si Qi Gong-ului Chinezii au descoperit ca Qi Gong-ul este o modalitate eficienta de  tratare a abuzului alimentar si a obezitatii.  Aceasta arta blanda  imbunatateste transportul oxigenului catre celululele corpului, reduce  stresul si imbunatateste functionarea intestinelor.

Practicienii TCM  chinezi au folosit si folosesc Qi Gong-ul in spitale si clinici pentru  tratamentul diferitelor boli printre care: alergii, artrite, astm,  probleme ale intestinelor, constipatie, diabet, gastrite, guta, dureri  de cap, boli cardiace, hipertensiune, boli cronice ale rinichilor, boli  ale ficatului, dureri de sale, boala Meniere, miopie, obezitate,  neurastenie, paralizie provocata de rani externe,  retinopatie(deteriorarea retinei), reumatism, sciatica, insomnie,  stress, ulcer si boli vasculare periferice.

Qi Gong-ul poate trata  anumite forme de cancer si poate reduce sau elimina efectele secundare  ale tratamentului cu radiatii sau chimioterapie. Ajuta in tratamentul  afaziei (pierderea totala sau temporara a abilitatii de a vorbi),  paraliziei cerebrale, sclerozei in placi, bolii Parkinson si sindromului  de post congestie cerebrala.

Este foarte folositor in tratamentul  oricarei dureri cronice si a tulburarilor sistemelor digestiv,  respirator, cardiovasculator si nervos. Qi Gong-ul ne poate ajuta sa luptam intr-un fel sau altul cu orice fel  boala.

Cu ajutorul lui se pot vindeca multe dintre cele 50% din bolile  pe care medicina occidentala le considera netratabile. Daca doriti sa  folositi Qi Gong-ul pentru tratarea unei boli, faceti acest lucru, daca e  posibil, sub atenta indrumare a unei persoane avizate, macar la  inceput, pentru deprinderea elementelor de baza.

Evitarea imbolnavirii Pe langa faptul ca ajuta la vindecarea bolilor deja instalate, Qi  Gong-ul ii ajuta pe oameni sa previna aparitia bolii. Acest lucru  economiseste bani si suferinta. Qi Gong-ul mareste forta fizica,  imbunatateste rezistenta la bolile infectioase si senilitatea prematura.

Practicarea Qi Gong-ului reduce considerabil aparitia unei congestii  cerebrale si imbunatatirea nivelului de zahar in sangele diabeticilor.

Deoarece normalizeaza nivelul hormonal se poate trata cu mult succes  impotenta si frigiditatea. Efectele antistress pot imbunatati viata  sexuala atat cantitativ cat si calitativ. Practicarea Qi Gong-ului poate  grabi refacerea dupa o operatie chirurgicala si dupa tot felul de  accidentari cu pana la 50%.

Qi Gong-ul ofera celui care il practica o  modalitate de a atinge o stare relaxata si armonioasa a echilibrului  dinamic. Qi Gong este o practica terapeutica cu ajutorul careia se poate  aborda practic orice problema de sanatate. Numeroasele forme al  masajului medical chinezesc (Tui-na) deriva in mod direct din Qi Gong.

Cum functioneaza  Qi Gong-ul?

Practicand Qi Gong oamenii devin mai sensibili, mai atenti si mai  constienti cu se intampla in interiorul corpului lor si la pozitia pe  care acesta o ocupa in natura. Acest lucru ne permite sa ne sporim  rezistenta la dezechilibrele si blocajele care ne afecteaza qi-ul  personal.

Aceasta sensibilitate ajuta la integrarea factorilor interni  yin-yang in ordinea universala, din care facem parte si noi. Cel ce  practica Qi Gong-ul (re)descopera ca nu exista o separare intre minte si  corp, lucru afirmat in sec. XVII si de catre Descartes.. cu toate ca  afirmatia acestuia nu ne ajuta prea mult.

cat costa o sedinta de acupunctura

Putem intelege qi-ul ca pe  forta ce completeaza relatia dintre corp (materie, structura) si minte  (proces, functie). Medicina chineza accentueaza puternic relatia dintre  om si natura.  Fitoterapia chineza, acupunctura, si Qi Gong-ul sunt trei parti ale unei  singure entitati, la fel de apropiate precum sunt apa, vaporii de apa  si gheata. Ele pot exista separat dar si impreuna.

Alaturi de stiinta  dietei si de masaj sunt considerate componente indispensabile ale  medicinei traditionale chineze. In timp ce acupunctura si fitoterapia se  concentreaza in principal asupra vindecarii bolii, Qi Gong-ul se  concentreaza de obicei pe mentinerea unei sanatati bune (asa cum fac  masajul si nutritia echilibrata-yin-yang).

cat costa o sedinta de acupunctura

In filozofia Qi Gong-ului,  unul dintre scopurile principale este mentinerea sau refacerea  echilibrului si armoniei mintii si trupului. Prin Qi Gong, se poate  acumula qi care poate fi directionat acolo unde exista un blocaj. Cei ce  practica Qi Gong castiga mai mult decat o sanatate imbunatatita. Ei  invata o alta cale de a privi si experimenta unitatea dinamica a vietii.

cat costa o sedinta de acupunctura

Ce face Qi Gong-ul de fapt? Practicarea Qi Gong-ului scade tensiunea arteriala si nevoia de oxigen a  organismului si creste functionalitatea sistemului endocrin.

Senzatia  de seninatate pe care o produce Qi Gong-ul rezulta partial din cresterea  usoara a temperaturii corpului si din cresterea ratei de absorbtie a  oxigenului.

cat costa o sedinta de acupunctura

Qi Gong-ul activeaza qi-ul, imbunatateste circulatia  sangelui si echilibreaza yin-ul si yang-ul, sustine functionarea  sistemului imunitar si stimuleaza conductivitatea meridianelor si  canalelor prin care circula energia (qi-ul).

cat costa o sedinta de acupunctura

Teoria medicala chineza spune ca multe boli provin din conditiile  improprii de mediu, cum sunt: caldura, frig, uscaciune si umiditate,  dieta incorecta, mancare stricata, germeni patogeni, otravire si  poluare, traume si accidente.

Probleme interne pot aparea ca urmare a  excesului sau deficitului de furie, bucurie, compasiune, suparare sau  teama si atitudini mentale si credinte nepotrivite. Exista deasemenea  bolile sufletului care pot cauza probleme serioase.

cat costa o sedinta de acupunctura

Acesti factori pot produce un exces sau deficit de qi, il pot bloca, il  pot face sa devina stagnant, congestionat, astfel cauzand tot felul de  probleme. Atunci cand sistemul imunitar functioneaza perfect, suntem  echilibrati energetic, fisc si centrati  din punct de vedere emotional  in corpul nostru iar qi-ul si sangele curg liber.

cat costa o sedinta de acupunctura

Scopul practicarii Qi  Gong-ului este crearea conditiilor pentru ca qi-ului sa circule deci  liber si cu putere in corpul nostru. Acest lucru ne ajuta sa rezistam  sau sa trecem peste blocaje si peste dezechilibrele pe care acestea le  provoaca si sa fim in echilibru cu mediul inconjurator, sa rezistam  atacurilor agentilor patogeni, oricare ar fi acestia.

Practicarea Qi Gong-ului ne ajuta deasemenea sa intuim infinitatea  universului si a lui Dumnezeu si locul nostru ca ingramadire organizata  de energie si informatie in aceasta infinitate. Qi este un mesaj  informational.

cat costa o sedinta de acupunctura

Medicina Chineza poate prelungi viata, vitalitatea si  bunastarea prin incetinirea procesului imbatranirii. Acest lucru se  intampla datorita afinitatii anumitor ierburi cu qi-ul si cu mediul in  care acesta exista.

cat costa o sedinta de acupunctura

Nu este nevoie sa devii maestru Qi Gong pentru a experimenta multe  dintre efectele lui vindecatoare. Qi Gongul medical nu este o forma de  religie si nici nu afecteaza puritatea spirituala.

cat costa o sedinta de acupunctura

Pentru sanatate, nu  trebuie sa inveti decat cateva exercitii. Invers, Qi Gong-ul nu este  nici pe departe un medicament care vindeca pe loc . Pentru a beneficia  de pe urma lui, trebuie atinsa o stare de liniste, trebuie eliminiate  tensiunile, trebuie construita o atitudine pozitiva si dezvoltata o  puternica vointa.

Beneficiile pot fi culese in trei feluri. Fie se  apeleaza la un maestru pentru tratament, fie se practica Qi Gong in  paralel cu tratamentul maestrului fie se poate invata autotratamentul  prin practicarea Qi Gong-ului.

cat costa o sedinta de acupunctura

Daca se alege cea de-a treia varianta, rezultatele vor aparea in urma  unei practici care cere timp, rabdare, implicare totala, hotarare si  staruinta. Aceasta arta inseamna mai mult decat simplul antrenament  fizic.. dar mai simplu decat acesta.

Daca nu vi se pare prea mult, cere  doar staruinta, rabdare si credinta in sine si in Dumnezeu. Cere  educarea respiratiei si a modului de a gandi. In functie de implicarea  fiecaruia, unii vor progresa mai repede altii mai incet. In practica Qi  Gong-ului nu exista scurtaturi si nici limite. Atentie!

cat costa o sedinta de acupunctura

1.    Deoarece Qi Gong-ul subtiaza (tonifica) sangele, femeile nu ar trebui  sa il practice in timpul menstruatiei!

2.    Daca aveti hemoragii interne sau sangerati ca urmare a extractiei  unui dinte sau ca urmare a unei traume evitati exercitiile Qi Gong pana  dispar aceste probleme!

3.    Nu exersati daca va simtit ametiti!

4.    Nu este indicat sa practice Qi Gong persoanele ce sufera de boli  infectioase acute!

5.    Nu mancati sau nu beti nimic o ora si jumatate dupa ce ati exersat!

6.    Evitati in special alcoolul… nu neaparat de tot, ci macar o ora  jumatate!!!

Cum folosim Tai Chi / Qi Gong in practica noastra  medicala?

1) Alaturi de rugaciune, credinta in Dumnezeu si adoptarea unui regim de  viata echilibrat, prin practicarea Tai Chi-ului si Qi Gong-ului  practicianul de Medicina Traditionala Chineza (TCM) poate acumula  energie, intari forta si balansarea energiilor in organism.

cat costa o sedinta de acupunctura

In acest  fel, practicanul TCM poate fi de mai mult ajutor pacientului prin  aplicarea uneia sau alteia dintre terapiile de vindecare.  Intelegem ca, pentru a ne ajuta pacientii trebuie sa fim in primul rand  noi sanatosi si a avea vigoarea si energia necesara lucrului cu acestia.   De fapt incercam sa ne pregatim zilnic pentru a fi gata oricand un  pacient/pacienta ne bate la usa, de a-l ajuta, a ne imparti cu  dansul/dansa cunostintele si resursele vizibile sau invizibile.

cat costa o sedinta de acupunctura

2) Puteti si Dumneavostra, ca alaturi de noi sa desoperiti micile secrete ale Qi Gong -ului sau/si Tai Chi-ului:   cum sa respiram mai bine, sa ascultam, sa auzim si sa ne concentram  prin.. relaxare;  cum sa ne concentram si sa incercam sa ne ascultam trupul si sa  intelegem nevoile sale;  cum sa aplicam toate acestea, noi insine, in viata de zi cu zi pentru  sanatate, intelepciune si devenire

Tui-na

cat costa o sedinta de acupunctura

In Medicina Traditionala Chineza (TCM), terapiile folosite sunt de obicei clasificate in metode de tratament  externe si  interne .

Tui-na este cunoscuta si sub numele mai prozaic de Masaj Chinezesc. Termenul de presopunctura este legat deasemenea de Tui-na; la presopunctura lipsesc elementele dinamice, in rest insa cei doi termeni definesc metode echivalente de terapie.

cat costa o sedinta de acupunctura

Tui-na este una dintre cele mai vechi metode de tratament si de prevenire a imbolnavirilor cunoscute de omenire, sau cel putin despre care se pastreaza dovezi obiective. De fapt, este de la sine inteles ca masajul, in general, a aparut din mangaierea mamei, din ocrotirea tatalui, venite cand copilul era in suferinta si incercau cu sufletul si mainile lor sa dea cat mai mult ajutor.

Restul este istorie si metodologie de tratament. Meritul Tui-na este doar ca a acumulat si pastrat vreme de mii de ani inregistrari scrise despre moduri de tratament, manipulari, efecte, etc., in asa fel incat a fost posibila dezvoltarea si perfectionarea aceste metode minunate de terapie.

cat costa o sedinta de acupunctura

In mod special Tui-na este folosita pentru batrani si copii deoarece este cea mai prietenoasa si delicata metoda de tratament. Tui-na nu este invaziva si nu are efecte secundare sau sechele, ca alte metode bazate pe medicatie, chirurgie, chemoterapie, radioterapie, etc.

A fost si este folosita ca metoda de tratament complementar sau de sine statator, in special pentru afectiuni ale sistemului locomotor, afectiuni acute sau cronice legate de stress, ale aparatului digestiv, respirator si organelor de reproducere.

Istorie

cat costa o sedinta de acupunctura

Tui-na isi are radacinile in China antica unde a fost folosita ca metoda distincta de tratament pentru mai bine de 5000 de ani. Descoperiri si studii arhelogice au aratat ca inca din neolitic, in jurul anilor 2600 I.Hr., vechii chinezi din regiunea Fluviului Galben acumulasera tehnici primitive Tui-na de la stramosii lor. In manuscrisul Huang Di Nei Jin (Canonul Imparatului Galben despre Medicina interna) in epoca Regatelor Combatante 479-221 I.Hr., se face referire la un tratament extern de tipul masajului denumit la vremea aceea  Dao Yin An Qiao reprezentand prima atestare documentara a unui sistem de tratament in istoria Medicinei Traditionale Chineze.

cat costa o sedinta de acupunctura

In timpul dinastiilor Jin pana la cea Tang (265-905) D.Hr. Tui-na s-a dezvoltat fiind studiata ca disciplina separata la Colegiul Imperial de Medicina. In acest timp Tui-na a fost popularizata pana dincolo de hotarele Chinei si s-a raspandit in tari ca Japonia si Korea. Acolo s-a dezvoltat potrivit specificului tarii respective si s-a transformat in alte tipuri de masaj cum ar fi de exmplu, Shiatsu japonez.

cat costa o sedinta de acupunctura

Pina in epoca dinastie Ming, Tui-na a suferit transformari si a primit numele pe care il poarta si astazi. In acea perioada s-a dezvoltat spectaculos perfectionandu-se tehnicile de masaj pediatric, deosebit de cel pentru adulti, deoarece copiii au o alt tip de structura energetica.

cat costa o sedinta de acupunctura

Ce este Tui-na?

Termenul de  Tui-na poate fi tradus prin  presare-strangere . Tui-na este parte integranta si inseparabiila din TCM si se bazeaza pe principiile TCM alaturi de celelalte doua grupe mari (Acupunctura si Medicina Herbala).

cat costa o sedinta de acupunctura

Tui-na este un tip deosebit de masaj, o combinatie de zeci de tipuri manipulari cu putere mare de patrundere si intindere ale anumitor muschi sau zone de muschi. Simultan se foloseste stimularea punctelor si meridianelor de acupunctura pe care se aplica presiune cu grade si moduri diferite de apasare sau vibratie. Poate fi in egala masura tonifianta sau relaxanta, placuta, cu deosebit rasunet in organism si cu mare capacitate de terapie a acestuia.

cat costa o sedinta de acupunctura

Cum lucreaza?

Efectele binefacatoare ale Tui-na sunt urmatoarele:
– Corectarea anumitor pozitii defactuase, si in general a problemelor sistemului locomotor;
– Activarea raspunsului organismului la boala;
– Tonifierea energiei vitale, a circulatiei, indepartarea stagnarilor de-a lungul meridianelor energetice;
– Drenari de-a lungul meridianelor si alinarea afectiunilor incheieturilor;
– Regularea energiei Yin si Yang;
– Imbunatatiri in functionarea diferitelor organe.

Tui-na restabileste in acest fel echilibrul energetic, armonia Yin-Yang din organism, alinarea durerilor , restabilirea functionarii muschilor, tendoanelor, a oaselor si incheieturilor, prevenirea imbolnavirilor, stimularea fuctionarii sistemului limfatic. Totodata, ea ajuta la reducerea depozitelor de grasime, cresterii tonusului, a sanatatii pielii. Deasemenea Tui-na este una dintre putinele metode de terapie acceptabile pentru mentinerea starii generale de sanatate pe timpul sarcinii.

cat costa o sedinta de acupunctura

Alte binefaceri ale Tui-na sunt: intarirea sistemului imunitar, stabilizarea presiunii arterile, calmarea si alinarea sistemului nervos, reducerea durerii.

Cum folosim Tui-na ca metoda de terapie?

cat costa o sedinta de acupunctura

In general folosim in mod complementar Tui-na ca terapie pregatitoare pentru acupunctura sau pentru marirea eficacitatii acesteia, dupa acupunctura.

Ca terapie de sine statatoare, Tui-na se foloseste in locul acupuncturii la persoanele care nu sunt foarte confortabile cu acele si acupunctura. Tui-na risipeste astfel stresul, si relaxeaza organismul. Doar in stare de relaxare organismul isi gaseste cel mai lesne, calea spre autovindecare.

cat costa o sedinta de acupunctura

Tui-na poate ameliora sau insanatosi afectiuni cum ar fi:
– Lumbago (durere a spatelui sub nivelul taliei),
– Sciatica (durere care iradiaza din partea de jos a spatelui spre fese si pe picior in jos),
– Spondiloza cerervicala (durere si intepenire a cefei)
– Epicondilita laterala (cotul tenismenului) sau epicondilita mediala (cotul jucatorului de golf)
– Afectiuni ale incheieturii pumnului
– Hernie de disc
– Afectiuni ale genunchiului
– Entorse
– Dureri de cap
– Paralizie faciala acuta
– Nevralgie de trigemen
– Dureri abdominale, musculare si de dinti
– Stari de voma
– Sughit
– Constipatie
– Raceala
– Hipertensiune arteriala
– Insomnie
– Astma
– Afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulara (incheietura mandubulei),
– Afonie – pierdere patologica a glasului
– Miopie
– Tulburari menstruale sau PMS (sindrom premenstrual)

cat costa o sedinta de acupunctura

Practicarea Tui-na necesita pregatire de specialitate si experienta de ani de zile. In plus insa trebuie acel CEVA, cum spune si unul dintre mentorii nostri , Dr. Bing Jiang W :  cea mai importanta caracteristica a unui practician Tui-na este nu atat cat de mult stie, ci cat de bine poate alina pacientul.

Tui-na pentru copii

Tui-na pentru copii este una dintre cele mai prietenoase, delicate, efective, sigure si lipsita de durere terapie. Intr-un cuvand, este o minunata metoda de tratament, cu toate ca in lumea civilizata parca nu gasim suficient timp sa daruim lucruri simple copiilor nostri si apelam in schimb la medicamente si tratamente scumpe si complicate.

cat costa o sedinta de acupunctura

Tui-na poate ajuta mai ales copii de varsta foarte frageda acolo unde medicamentele sunt chiar daunatoare. Este folosit insa ca terapie complementara sau alternativa pentru copii cu varste intre 6 luni si 12 ani, pentru intarirea sistemului imunitar, imbunatatirii digestiei si a bunei dipozitii a micutilor. Avand in vedere ca distributia de energie in organism este diferita la copii fata de adulti, meridinele de acupunctura sunt diferite, manipularile si procedurile de aplicare ale Tui-na sunt diferite necesita mult tact si rabdare.

Efectele Tui-na pentru copii sunt spectaculoase si de cele mai multe ori imediate pentru multe afectiuni cum ar fi :
raceala, febra, tusea, astma, starea de voma, indigestie, constipatie, enuresis, somn nelinistit sau plansul in timpul noptii, dureri abdominale, torticolis infantil, lipsa poftei de mancare.

Taijiquan

cat costa o sedinta de acupunctura

„Aud şi uit. Văd şi-mi amintesc. Fac şi înţeleg.” (Confucius)

După cum precizam anterior, beneficiile Taijiquan-ului se extind dincolo de modificarea conţinutului conştiinţei, aplicându-se şi asupra sănatăţii practicanţilor. Extinderea sa explozivă în Occident şi nenumăratele studii cu caracter ştiinţific întreprinse pe plan internaţional au determinat

Organizaţia Mondială a Sănătaţii, în 1988, să declare Taijiquan-ul drept mijlocul cel mai eficace de păstrare a sănătăţii. Totodată, în cadrul strategiei de dezvoltare a medicinei tradiţionale pentru intervalul 2002-2005, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus Taijiquan-ul alături de practicile energetice Qigong, drept o componentă importantă a medicinei tradiţionale.

Studiile efectuate asupra proceselor declanşate de practicarea Taijiquan-ului au observat că, pe parcursul practicii, o parte a cortexului cerebral (care ţine de activităţile curente) se inhibă şi se activează o altă parte, care vizează diverse reglări în interiorul corpului. Cu alte cuvinte, corpul este lăsat şi ajutat să se vindece şi ajusteze singur. Se reglează secreţiile interne şi funcţionarea sistemelor importante ale corpului.

Înlătură blocajele din sistemul nervos vegetativ şi creşte imunitatea. Rafinarea simţurilor (văz, auz, miros etc.) şi a percepţiilor conferă o mai bună orientare în spaţiu, echilibru locomotor, stabilitate şi flexibilitate în deplasare. Integrarea şi armonizarea funcţiilor vegetative are drept rezultat evitarea escaladării emoţionale a situaţiilor de conflict interior şi exterior, îmbunătăţind gestionarea stresului cotidian şi favorizând un răspuns, atât organic cât şi psihic, de adaptare la situaţia prezentă.

Totodată corectează neurastenia, insomnia şi suferinţele mentale uşoare. Din categoria oamenilor care lucrează excesiv, cei care suferă de neurastenie acuză adesea simptome de nelinişte, iritabilitate, nervozitate şi lipsă a somnului.

Practica Taijiquan-ului elimină tensiunea şi neliniştea, fiind un sistem de relaxare foarte eficace. Astfel, se reduce şi efortul cardio-vascular, şi în acelaşi timp se reglează tensiunea arterială.

Un alt efect benefic este detoxifierea organismului şi îmbunătăţirea funcţionării sistemului digestiv. Stimulând muşchii din jurul organelor interne, exerciţiile Taijiquan favorizează o mai bună funcţionare a acestora (secreţii, asimilararea substanţelor nutritive şi eliminarea resturilor). Astfel, se îmbunătăţeşte calitatea sângelui, fapt extrem de important pentru o optimă funcţionare a întregului organism.

Practica Taijiquan-ului stimulează secreţia gastrică şi intestinală, îmbunătăţind motilitatea intestinală şi circulaţia sanguină aferentă organelor sistemului digestiv. Respiraţia şi mişcările din Taijiquan produc un masaj constant al stomacului şi intestinelor, reglând apetitul şi, ca urmare, greutatea corporală. Totodata are şi o influenţă benefică în rezolvarea problemei tranzitului intestinal.

Taijiquan-ul măreşte forţa musculară şi rezistenţa membrelor inferioare, a muşchilor spatelui şi a pieptului.

Deasemenea, muşchii antrenaţi tind să foloseasca mai multe lipide (grăsimi) şi mai puţin glicogen ca sursă de energie – o schimbare care subliniază cunoscutul efect al exerciţiilor regulate asupra diminuării colesterolului, conducând la reducerea incidenţei bolilor care afectează arterele coronare.

Corectează anumite diformităţi ale coloanei şi previne osteoporoza, durerile lombare, reumatismul şi suferinţele articulare.
Exerciţiul regulat ajută procesele de creştere şi dezvoltare ale ţesutului osos şi îmbunătăţeşte mecanica funcţionării diferitelor articulaţii. În cele din urmă, oasele vor fi capabile să reziste la tensiuni interne mult mai mari, conducând la o mai bună rezistenţă la forţele care se manifestă în mecanica sistemului locomotor.

Practica Taijiquan-ului fortifică muşchii şi ligamentele din jurul încheieturilor şi îngroaşă cartilajele articulare, rezultând o rezistentă mai mare la traumatisme şi o robusteţe sporită a scheletului. Postura corectă şi atenţia asupra deplasării centrului de greutate al corpului au o importanţă capitală.

Durerile lombare sunt asociate frecvent cu oboseala, suprasolicitarea şi postura incorectă a corpului. În cazul problemelor articulare, se evită atrofierea musculară, slăbirea ligamentelor, diminuarea lichidului intraarticular şi osteoporoza.

Deasemenea, întărirea şi tonifierea musculaturii determină o ameliorare a simptomelor asociate cu durerea lombară, reumatismul şi artritele.
În cazul sarcinii, în afara prevenirii durerilor de spate, practica Taijiquan-ului va întări musculatura pelviană, favorizând o naştere mai uşoara. Exerciţiile de respiraţie specifice îmbunătăţesc circulaţia sanguină şi oxigenarea la nivelul embrionului, crescând astfel şansele de a aduce pe lume un copil sănătos.

Respiraţia abdominală practicată în Taijiquan stimulează muşchii diafragmei. La persoanele cu surplus de greutate, la fumători şi la cei cu suferinţe cronice ale bronhiilor există, adesea, anumite trasee ale aerului în plămân incomplet deschise.

Respiraţia profundă îmbunătăţeste funcţia acestor mici căi aeriene, facilitând absorbţia oxigenului şi eliminarea dioxidului de carbon.

În timp, sporeşte capacitatea vitală, precum şi alţi parametri de funcţionare a plămânilor, rezultând, ca un corolar, un ritm respirator mai lent dar mult mai eficient.

Trebuie precizat că toate aceste beneficii nu pot fi obţinute printr-o practică superficială sau sporadică.

Longevitatea şi sănătatea deplină le obţine doar acela care pune, cu temeinică sârguinţă, practicarea Qigong-ului şi a Taijiquan-ului la temelia planului personal de viaţă. După cum tot înţelepciunea chineză ne învaţă: „Cel care mută un munte mişcă mai întâi câteva pietre”.

 

Şerban Adina – preşedintele Clubului Sportiv Ming Dao Cluj-Napoca

TRADIŢIA CHINEZĂ ŞI OMUL CONTEMPORAN

Omul secolului 21 este un om alienat, adică înstrăinat de propria-i natură. Viaţa profesională trepidantă, viaţa socială agresivă şi neliniştitoare, destinele umane din ce în ce mai individualizate, consumismul împins la extrem, necesitatea de a stăpâni o hoardă întreagă de aparate şi accesorii „imperios necesare”- toate acestea acoperă cu un bâzâit insistent glasul domol şi amplu al sinelui.

În urmă cu doar un secol umanitatea trăia în cu totul alt ritm. Era ritmul ancestral, făurit în jungla tropicală şi în câmpiile nesfîrşite, însoţind turmele, ajutând pământul să rodească şi, din când în când, înălţând o piramidă sau o catedrală. Era ritmul dinainte de liniile de montaj (inutil ridiculizate de Chaplin în „Timpuri noi”), de producţia şi de cumpărăturile pe bandă, de revoluţia audio-vizuală şi de afirmarea „satului planetar”, în a cărui strâmtoare o explozie la Phenian stârneşte panică la Paris şi Washington.

Secolul 20 a schimbat atât de profund modul de funcţionare al comunităţii umane, încât individul urban a pierdut aproape complet din memorie amintirea acelor timpuri. Relaxarea sa este mai mereu „activă”, fiindcă se petrece în faţa televizorului, sau în contexte socializante; până şi timpul îndeobşte consacrat somnului este bântuit de vise născute de iritările şi spaimele trăite în stare de trezie.

În acest context putem să înţelegem fără echivoc care poate fi rolul artelor marţiale chinezeşti în viaţa noastră.
Născute din ritmurile patriarhale ale vieţii monastice sau de ţară, inspirate în bună parte de nevoile de apărare personală într-o lume care nu descoperise încă laşitatea glonţului, tehnicile marţiale chinezeşti au cunoscut o remarcabilă evoluţie spre statutul de cale a devenirii umane, transformându-se în instrumente ale devenirii de sine. Rigoarea comportamentului, puritatea moralei, reflecţia despre sine şi depre lume caracterizau pe omul care, în acele vremuri, dorea să adauge ceva propriei naturi.

cat costa o sedinta de acupunctura

Pentru omul risipit al epocii contemporane, acelaşi tehnici pot fi instrumente minunate ale regăsirii de sine. Dar tot lui i se oferă soluţii facile, cum ar fi de pildă să citească zilnic kilograme de scrieri „înţelepte”, împănate de învăţături palide despre cum trebuie să-şi trăiască viaţa în pace şi armonie… după care este nevoit să se arunce în vâltoarea existenţei cotidiene cu acelaşi trup secătuit şi cu acelaşi psihic frământat!

cat costa o sedinta de acupunctura

Dacă doriţi o viaţă plină de vigoare trupească, de limpezime spirituală şi de ascuţime intelectuală, acele cărţi vă vor ajuta să vă minţiţi că faceţi ceva pentru bunăstarea voastră, dar nu vă vor asigura nimic din toate acestea, decât poate siguranţa lâncedă şi fragilă a acelei minciuni.

cat costa o sedinta de acupunctura

Încercaţi să executaţi o mişcare complexă care implică în acelaşi timp braţele, trunchiul şi picioarele, şi veţi avea surpriza să vă minunaţi cât de stângaci şi de rigizi aţi devenit. Încercaţi să rămâneţi o perioadă singuri cu voi înşivă, şi veţi vedea că vă lipseşte bombardamentul informaţional care vă umple spiritul cu ideile, concepţiile şi atitudinile altora, şi nu ale voastre.

În sensul acesta trebuie să înţelegeţi sintagma de mai sus: regăsirea de sine. Prin Taijiquan şi Qi Gong putem câştiga un prim lucru extrem de important: controlul asupra propriului corp.

cat costa o sedinta de acupunctura

Prin forme de mişcare lente, atent coordonate, practicate într-un ritm care aduce armonie şi autocontrol, în corelare cu respiraţia profundă, întregul corp devine mai elastic, articulaţiile mai mobile, muşchii mai fermi, întreaga structură corporală aliniindu-se după principiile unei biomecanici care elimină stresul fizic născut din posturi nepotrivite.

cat costa o sedinta de acupunctura

Pe urmă, şi la fel de importantă, este afirmarea controlului asupra spiritului nostru. Prin formele dinamice şi statice din Taijiquan şi Qi Gong se stabileşte o subtilă interdependenţă între trup şi spirit.

Formele dinamice eliberează spiritul de tensiunea vieţuirii cotidiene, permiţându-i astfel să-şi dedice energiile strădaniei morale de construire a unei vieţi mai bune, în care principii morale înalte să conducă trupul spre o existenţă plină de vigoare, bună dispoziţie şi sănătate.

cat costa o sedinta de acupunctura

Sunt foarte multe de împărtăşit în această direcţie, şi vom avea plăcerea de a reveni asupra lor în apariţiile viitoare.

Mihai E, ŞERBAN – Vicepreşedinte al Clubului Sportiv Ming Dao Cluj-Napoca

BIOINGINERIA

“Bioingineria integrează principiile fizicii, chimiei, matematicii şi pe cele inginereşti pentru studiul biologiei, medicinei, comportamentului sau sănătăţii. Bioingineria crează concepte fundamentale şi cunoştinţe de la nivel molecular pînă la nivel sistemic şi dezvoltă noi produse biologice, materiale, procese, implanturi şi produse informatice pentru prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor, pentru reabilitarea pacientului şi creşterea gradului de sănătate.“
(Definiţia National Institutes of Health – Bioengineering Consortium, SUA)

SISTEME MODERNE DE INVESTIGARE SI DIAGNOZA

cat costa o sedinta de acupunctura

Diagnosticul este ansamblul de investigaţii clinice şi paraclinice care au ca obiectiv definirea stării patologice a unui pacient. Diagnosticul poate fi stabilit numai de o persoană cu calificare medicală şi competenţă recunoscută în domeniu .

cat costa o sedinta de acupunctura

Prezumtiv- prima etapă a oricărui diagnostic. Reprezintă suspiciunea existenţei unei anumite afecţiuni. Se stabileşte în baza tabloului clinic prezent, a simptomelor subiective, a examenului obiectiv, a istoricului bolii, antecedentelor personale şi heredo-colaterale, adică a anamnezei. Acest diagnostic poate fi confirmat sau infirmat prin investigaţii clinice şi paraclinice suplimentare.

cat costa o sedinta de acupunctura

Există cazuri în care după investigaţii suplimentare diagnosticul rămâne prezumtiv în continuare şi/sau în observaţie.

cat costa o sedinta de acupunctura

Definitiv-sau de certitudine este etapa finală a unui diagnostic. Reprezintă definirea clară a afecţiunii de care suferă pacientul şi include diagnosticul diferenţial. Acest diagnostic este stabilit în urma investigaţilor clinice, de specialitate şi paraclinice cerute de medic.

Diagnosticul definitiv poate fi stabilit adesea doar în baza simptomatologiei clinice.

Diferential- este etapa de diagnostic în care diagnosticul prezumtiv este comparat cu tablourile clinice şi paraclinice a altor afecţiuni cu simptomatologie asemănătoare.

cat costa o sedinta de acupunctura

Clinic – Investigaţile clinice şi clinice de specialitate sunt efectuate de către medicul de familie sau medicul specialist.

Medicul de familie stabileşte diagnosticul sau diagnosticul prezumtiv iar medicul de specialitate efectuează o examinare clinică ţintită pe diagnosticul prezumtiv. Este bazat pe simptomatologia subiectivă (ceea ce descrie pacientul sau aparţinătorii) sau obiectivă (constatările făcute de examinator). Cuprinde următoarele:

  • semne şi simptome
  • istoricul bolii
  • antecedente personale fiziologice şi patologice
  • antecedente heredo-colaterale (familiale)
  • mediul de viaţă şi de muncă
  • examenul fizic al aparatelor şi sistemelor

cat costa o sedinta de acupunctura

Paraclinic -Se bazează pe explorarea paraclinică a individului şi cuprinde:

  • laborator clinic de: hematologie, biochimie, bacteriologie, imunologie, citologie
  • imagistică
    • Rx: bazate pe proprietăţile razelor röntgen radioscopie, radiografie:(MRF- micro-radio-fotografie) pulmonară, renală simplă sau cu substanţe de contrast, hepatică, osoasă, articulară, craniană,CT (computertomografie),
    • ecografie: cardiacă, abdominală, tiroidiană, de glande mamare
    • RMN (Rezonanţă Magnetică Nucleară)
    • Imagistica nucleară – foloseşte proprietatea fizică a anumitori izotopi radioactivi.
  • explorări funcţionale – a aparatului respirator (spirometrie), cardio-vascular ( EKG- electrocardiogramă), aparatului renal (sondaje), secreţiei gastrice, ficatului, căilor biliare, pancreasului exocrin (tubaje sau fibroscopice- endoscopie: esofagiană, gastroscopie, colonoscopie), analizatorului vizual (acuitate vizuală), analizatorului acustico-vestibular (audiometrie), sistemului nervos ( EEG – electroencefalogramă).

cat costa o sedinta de acupunctura

Se bazează pe utilizarea de aparatură specială, fiind efectuat la cererea medicului specializat pe domeniul de care este legată explorarea.

SISTEME NECONVENTIONALE DE DIAGNOZA SI TRATAMENT

Biorezonanta magnetica:

Este o metoda de diagnostic si terapie care utilizeaza un aparat, un instrument sensibil la biorezonanta magnetica a campului energetic uman. Printr-un sistem de senzori vibratia emisa de campul energetic uman este transmisa la aparat, care o prelucreaza cu ajutorul calculatorului si a unui soft specializat, face interpretarea, emite un diagnostic, propune cel mai adecvat tratament. Este capabil de corectie energetica de precizie (Meta Terapie) si poate produce remedii homeopatice. Este foarte eficient in diagnostic, tratament si profilaxie.

Programul ne permite investigarea si analizarea tuturor organelor, tesuturilor si celulelor:

Structura tuturor organelor, structura celulara, inclusiv prezenta microorganismelor – bacterii, virusuri, fungi, helminti (viermi). Odata testele completate, se poate face un test de compatibilitate cu medicatia pe care tocmai o foloseste pacientul, sau selectarea remediilor in functie de schimbarile pe care urmeaza sa le produca acele remedii in organismul pacientului (alopate, homeopate, fitoterapeutice, suplimente nutritive).

Face testarea sangelui, a urinei si testarea alergolocica, fara a fi necesara prelevarea de probe biologice.
Depisteaza afectiunile in stadiu initial de evolutie.

Bioterapia:

Este metoda mea principala si cea mai draga.
Campul energetic uman sau aura omului este oglinda starii sale fizice si spirituale. Dragostea, ura, bucuria sau necazul, suferinta de orice fel se reflecta aici. Actionand cu tehnici specifice putem depista distorsiunile sau blocajele de camp energetic si le putem dizolva, refacand armonia aurei. Dupa un numar de sedinte de bioenergie care variaza de la o persoana la alta, campul energetic devine dominant asupra corpului fizic transferand acestuia din starea sa de armonie si echilibru. Este schimbarea de care avem nevoie pentru a redobandi armonia si odata cu ea sanatatea.

Marea majoritate a afectiunilor poate fi abordata prin aport energetic, se pot evita unele interventii chirurgicale, de exemplu in cazul litiazelor biliare calculii pot fi evacuati fara a leza colecistul, a unor litiaze renale, a unor formatiuni chistice divers localizate (pe vezica urinara, pe ovare, la sani, etc.). Din ulcerul gastric sau duodenal ramane doar un vis urat. Se pot aborda afectiuni „pe viata” (astm, anghina pectorala, sterilitatea, etc.), sau poate fi scurtata mult convalescenta (in cazul fracturilor, etc).

Cu ajutorul bioenergiei se poate obtine controlul obisnuintelor (fumatul), dar in primul rand se obtine ARMONIA an lipsa careia organismul nostru sufera cumplit.

Reiki:

Este o tehnica de relaxare si reducere a stresului, care permite oricui sa patrunda antr-o sursa nelimitata de energie vitala pentru a imbunatati starea de sanatate si a creste calitatea vietii.

Cuvantul Rei asa cum este folosit in Reiki intr-o interpretare de acuratete inseamna cunoasterea superioara a constiintei spirituale. Ki este forta vitala. Este energia nonfizica, animatoare a tuturor vietatilor. Atata timp cat o fiinta este vie, are forta vitala care circula prin ea si care o cuprinde; cand moare aceasta forta se indeparteaza. Atunci cand forta ta vitala este scazuta, sau daca exista o restrictie in curgerea sa, vei deveni mult mai vulnerabil(a) la imbolnaviri. Atunci cand forta vitala are un nivel ridicat si curge liber prin organism, esti mult mai putin expus(a) la imbolnaviri.

acupunctura pret
ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanHindiIndonesianItalianLatinRomanianRussianSpanishThaiUkrainian